söndag 6 maj 2012

SR:s ”fattiga” unga kvinna var förmögen journalist - Fria Tider

SR:s ”fattiga” unga kvinna var förmögen journalist - Fria Tider: SR:s ”fattiga” unga kvinna var förmögen journalist
Publicerat den 5 maj 2012 kl 11:50

MEDIA. Statliga Sveriges Radio får kritik på Flashback efter att ha fejkat ett reportage om en påstått fattig ung kvinna vid namn "Frida" i Malmö. I själva verket var kvinnan, Frida Martinsson, en tidigare SR-programledare med tillgångar på över en halv miljon.
Gilla artikeln på Facebook
Dela/Skriv ut

Share on facebook Share on email Share on twitter More Sharing Services 48

Det var den första maj i år som Sveriges Radios vänsterkanal P3 sände ett program i serien ”Kluvet land”, där journalisten Mona Masri berättade följande historia om den utsatta kvinnan Frida Martinsson:

”Frida är 25 år och har jobbat på krogen sedan hon var 14. Hon har serverat, diskat, städat, blandat drinkar och suttit i kassan. Frida behöver tre olika jobb för att pengarna ska räcka till mat och hyra.”

”Fridas stjäl toapapper på restauranger och börjar sälja sina möbler. Hon har inte råd med mat och rasar i vikt. Hennes stora dröm är att bli barnprogramledare i tv, men om inte telefonen ringer snart kommer hon att bli hemlös.”

Programmet orsakade stor upprördhet i sociala medier där många frågade sig varför Frida inte fick någon hjälp av socialtjänsten. Aftonbladet följde upp med en artikel med rubriken Hon har inte råd med mat. Därefter kunde läsarna chatta med ”Frida” på P3.

”Jag tycker det är konstigt att jag och så många betalar skatt men när hjälp behövs så finns den inte. Jag bor i en bostadsrätt på 33 kvm. Det var en hyressrätt som de gjorde om. Om jag säljer den – var ska jag bo i så fall?”, skrev Frida i chatten, där hon beklagade sig över att socialtjänsten inte ville ställa upp ekonomiskt.

En av de som är kritiska mot Sveriges Radio är M-bloggaren Per Hagwall. Han har granskat Frida Martinssons påstått dåliga ekonomi och kommit fram till att flera saker inte stämmer. För det första konstaterar Hagvall att hon bor i en bostadsrätt mitt i centrala Malmö.

”Tittar man vad andra lägenheter i samma läge går för så borde den kunna dra in en knapp miljon. Eftersom den köptes för 486328 kronor blir vinsten sådär en halv miljon. När banklånen är betalda och skattmasen tagit sitt finns alltså 400000 kvar (plus den kontantinsats hon gjorde då hon köpte den). För 250000 betalar man enkelt en ny etta i förort kontant och har därefter pengar över för att försörja sig på försörjningsstödssnormen i två år”, skriver bloggaren i sin granskning.

Han är också starkt kritisk till att Mona Masri och Frida Martinsson inte talat om att de är gamla kollegor på Sveriges Radio. Under 2008 gjorde till exempel programmet ”Eftermiddagshow med Mona & Frida” att döma av SR.se.

Under radioinslaget var bilden en helt annan.
- Jag känner igen henne. Jag har sett henne på någon av barerna runt Möllevångstorget, eller var det kanske en nattklubb vid Malmö högskola, säger Mona Masri i inslaget och låtsas som att de inte känner varandra.

Nyligen bedyrade radiochefen Mats Svegfors att det faktum att över varannan journalist röstar på Miljöpartiet eller Vänsterpartiet inte spelar någon roll för rapporteringen. Allt fler frågar sig nu om radiochefens bedömning är korrekt.

Fria Tider har sökt Frida Martinsson för en kommentar.

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: